lauantai 20. joulukuuta 2008

Ensiapu

Tämänkertainen aihe ei liity sen erityisemmin jalkapalloon kuin muuhunkaan elämään. Kävin ensiapukurssilla. Kurssi oli alkuosa EA-1:stä eli hätäensiapu, 8 tunnin tieto- ja harjoittelupaketti. Koin sen itselleni varsin tarpeelliseksi, sillä en ole koskaan ollut tällaisella kurssilla ja niistä lyhyistä ensiapukurssituksista joita olen koulu- tai armeija-aikana saanut, on ehtinyt kulua jo vuosikymmeniä. Kurssi oli siis tärkeä myös mielenrauhan kannalta: nyt tietää edes jotakin mitä yllättävässä tilanteessa on tehtävissä. Käytännön harjoittelu kurssilla oli hyödyllistä, sillä vaikka teoriassa opittu asia tuntui selvältä, niin silti ensimmäisessä harjoitustilanteessa pää tuntui tyhjältä.Tiivistän tähän ehkä tärkeimmän kurssilla oppimani. Muuten kannattaa perehtyä asiantuntijoiden laatimiin oppaisiin ja käydä kurssilla.

Herätys, hälytys, hengitys
Jälleen kolmen samalla kirjaimella alkavan sanan muistisääntö.
Herätys: Kun tulet paikalle, jossa joku näyttää voivan huonosti tai olevan tajuton, tarkista onko potilas hereillä tai herääkö hän: reipasäänistä kyselyä, ravistelua. Mikäli epäilet että uhri voi käyttäytyä sekavasti ja väkivaltaisesti suojaa itseäsi, ravistele esim. jalasta tai lähesty pitkällään makaavaa päänpuolelta.
Hälytys: soita tai pyydä joku lähelläoleva soittamaan hälytysnumeroon 112. Kerro paikka ja tilanne. Lisää ohjeita saat puhelimessa. Toimi rauhallisesti saamiesi ohjeiden mukaan.
Hengitys: Mikäli potilas ei ole hereillä, tarkista hengittääkö hän. Laita potilas selälleen ja nosta leukaa ylöspäin, taivuta päätä takakenoon, niin kieli ei tuki hengityskanavia. Kämmenselällä tunnustelemalla tai laittamalla korva lähelle nenää ja suuta samalla katsoen kohoileeko rintakehä.Mikäli potilas on tajuton mutta hengittää, käännä hänet kylkiasentoon. Sillä tavalla hengitystiet pysyvät avoimina. Jos potilas ei hengitä, ryhdy antamaan elvytystä: Avainkoodi tässä on nykyisin 30/2: 30 painallusta ja 2 puhallusta. Näin potilaan verenkierron saa toimittamaan happea aivoihin kunnes apu saapuu paikalle. 10 minuuttia on jo aivojen kannalta kohtalokas aika, mikä potilas ei hengitä eikä elvytystä anneta.

Tutustu ensiapuohjeisiin http://www.redcross.fi/ensiapu
tämän ohjeen voi printata lääkelaukkuun:http://www.optometria.fi/ea/pdf/Ensiapuohje.pdf
ja testaa tietosi tällä pelillä: http://www.redcross.fi/ensiapu/testaatietosi/fi_FI/index/

Suosittelen perehtymistä ensiapuun sekä ensiapuapulaukun hankkimista kotiin/autoon/mökille. Kävin hankkimassa meillekin pukinkonttiin sellaisen pehmeän punaisen paketin. Niitä saa SPR:ltä, Prismasta, Clas Olssonilta, ...Ja vielä yksi vinkki hyvän mielen hankkimiseen ja joululahjan antamiseen: SPR:n veripalvelutoimistot sekä Yrjönkatu 30 että Kivihaantie 7 on joulunaikana avoinna poikkeuksellisesti myös sunnuntaina 21.12 ja Tapaninpäivänä 26.12 klo 12 -17. Itse ajattelin käydä sunnuntaina Kivihaassa verenluovutuskahvilla ennen peliä - sitten pelissähän luovutustunnelmaa ei enää ole ;-)
Seuraava tietoisku ehkä enemmän jalkapallollisissa merkeissä sitten kevväämmällä.
Päivä aloittaa kohta pitenemisensä.Rauhallista Joulua!
-Juha
ps. sama disclaimer taas: en ole terveysalan ammattilainen, joten on olemassa riski että olen ymmärtänyt jotakin väärin tai ilmaisen jonkin asian epäselvästi. Jos huomaat sellaista, niin korjaa.

tiistai 11. marraskuuta 2008

KKKK - kompressio, kylmä, koho, kevennys

Loukkaantumisten ja sairastumisien varalle kerään lääkelaukkuumme kaikkien tyttöjen vanhempien/huoltajien puhelinnumerot. Sen lisäksi haluaisin tiedot mahdollisista sairauksista sekä ruoka- ja lääkeaineallergioista. Ymmärtääkseni ilman vanhempien lupaa ei lapselle saa antaa särkylääkettäkään, joten jos haluatte tyttärenne osalta ohjeistaa huoltajaa, lähettäkää tietoa tästäkin.
Varsinaisena tietoiskuasiana esittelen KKKK-hoitoa. Jalkapallohan on varsin loukkaantumisherkkä laji ja KKKK-hoito on yleisimmin käytetty hoitotoimenpide jalkapallossa. Se tepsii pehmytkudosvammoihin ja sen tarkoituksena on vamma-alueen sisäisen verenvuodon ja kudosnestekertymän minimoiminen.
KKKK - kompressio, kylmä, koho, kevennys: Vammautunutta kohtaa painetaan kylmällä ja pidetään koholla. Kaikki nämä - paine, kylmä ja kohollapito - estävät nesteen keräytymistä vamma-alueelle ja näin nopeuttavat paranemista. Tässä olivat perinteiset kolme K:ta.
Teippaa kylmäpussi, laita kangasta alle, ettei iho palellu ja nosta jäsen koholle. Kylmää ei saa käyttää kuin puoli tuntia maksimissaan kerrallaan, 20 minuuttia on suositeltu kerta-aika, muuten kylmähoidon vaikutus alkaa kumoutua, kun elimistö tulkitsee sen paleltumiseksi ja käy vastahyökkäykseen (kylmäpussi alkaakin onneksi jo lämpenemään).
Painehoitoa jatketaan vuorokausi, tarvittaessa kaksi, kolmekin.
Neljäs K on kevennys. Se tarkoittaa että vammautunutta kohtaa ei rasiteta. Esim. sormivammassa koko käsi kannattaa laittaa kantositeeseen, jolloin vammautuneen sormen heilunta ja sitä kautta rasitus vähenee ja sormi paranee nopeammin, ts. vältetään vammautuneen jäsenen pientäkin rasitusta.
Lapsemme liikkuvat muulloinkin kuin futistreeneissä ja -peleissä, joten kannattaa hankkia kylmäpusseja kotipakastimeen. Toki pakastevihannespussikin käyvät tyhjää paremmasta ensiavusta.