tiistai 11. marraskuuta 2008

KKKK - kompressio, kylmä, koho, kevennys

Loukkaantumisten ja sairastumisien varalle kerään lääkelaukkuumme kaikkien tyttöjen vanhempien/huoltajien puhelinnumerot. Sen lisäksi haluaisin tiedot mahdollisista sairauksista sekä ruoka- ja lääkeaineallergioista. Ymmärtääkseni ilman vanhempien lupaa ei lapselle saa antaa särkylääkettäkään, joten jos haluatte tyttärenne osalta ohjeistaa huoltajaa, lähettäkää tietoa tästäkin.
Varsinaisena tietoiskuasiana esittelen KKKK-hoitoa. Jalkapallohan on varsin loukkaantumisherkkä laji ja KKKK-hoito on yleisimmin käytetty hoitotoimenpide jalkapallossa. Se tepsii pehmytkudosvammoihin ja sen tarkoituksena on vamma-alueen sisäisen verenvuodon ja kudosnestekertymän minimoiminen.
KKKK - kompressio, kylmä, koho, kevennys: Vammautunutta kohtaa painetaan kylmällä ja pidetään koholla. Kaikki nämä - paine, kylmä ja kohollapito - estävät nesteen keräytymistä vamma-alueelle ja näin nopeuttavat paranemista. Tässä olivat perinteiset kolme K:ta.
Teippaa kylmäpussi, laita kangasta alle, ettei iho palellu ja nosta jäsen koholle. Kylmää ei saa käyttää kuin puoli tuntia maksimissaan kerrallaan, 20 minuuttia on suositeltu kerta-aika, muuten kylmähoidon vaikutus alkaa kumoutua, kun elimistö tulkitsee sen paleltumiseksi ja käy vastahyökkäykseen (kylmäpussi alkaakin onneksi jo lämpenemään).
Painehoitoa jatketaan vuorokausi, tarvittaessa kaksi, kolmekin.
Neljäs K on kevennys. Se tarkoittaa että vammautunutta kohtaa ei rasiteta. Esim. sormivammassa koko käsi kannattaa laittaa kantositeeseen, jolloin vammautuneen sormen heilunta ja sitä kautta rasitus vähenee ja sormi paranee nopeammin, ts. vältetään vammautuneen jäsenen pientäkin rasitusta.
Lapsemme liikkuvat muulloinkin kuin futistreeneissä ja -peleissä, joten kannattaa hankkia kylmäpusseja kotipakastimeen. Toki pakastevihannespussikin käyvät tyhjää paremmasta ensiavusta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Muuten hyvä, mutta jos esim. nilkka nyrjähtää niin kannattaa unohtaa kevennys ja asettaa jalalle painoa heti kun kivultaan vaan voi.